A A A K K K
людям з порушенням зору
Відділ освіти, культури, молоді і спорту
Кожанської селищної ради

День захисту дітей

Дата: 31.05.2022 10:36
Кількість переглядів: 77

Уже традиційно 1 червня відзначається Міжнародний день захисту дітей – «International Day for Protection of Children»  прекрасне свято радості та надії.
Саме в дітях продовження роду людського й здійснення своїх мрій і сподівань на краще. Дорослі прагнуть, щоб діти зросли здоровими та радісними, прославляли свої родини і рідний край.

З історії Дня захисту дітей
Міжнародний день захисту дітей – це одне з найстаріших міжнародних свят. За однією із версій, у 1925 році Генеральний консул Китаю в Сан-Франциско зібрав групу китайських дітей-сиріт і влаштував для них святкування Дуань-у Цзе (Фестиваль човнів-драконів), яке якраз припала на 1-ше червня. Завдяки щасливому випадку цей день збігся із часом проведення «дитячої» конференції в Женеві.

Офіційне затвердження
Рішення про відзначення Міжнародного дня захисту дітей саме першого червня прийняла Міжнародна демократична федерація жінок у листопаді 1949 року. Перший Міжнародний день захисту дітей було відзначено ще в 1950 році.
ООН підтримала ініціативу федерації та оголосила захист прав, здоров'я і життя дитини одним із пріоритетів у своїй діяльності.

Символ Міжнародного дня захисту дітей
У Міжнародного дня дітей є свій офіційний символ – прапор. На зеленому полотні, який символізує зростання та гармонію, навколо знаку Землі розміщені фігурки ? червона, жовта, синя, біла і чорна. Ці людські фігурки символізують різноманітність і терпимість. Знак Землі, розміщений в центрі, ? це символ нашого загального дому.

Відзначення свята в Україні
В Україні цей день відзначається із 1998 року. У 1991 році Україна приєдналася до Конвенції ООН про права дитини, згідно з якою кожна держава зобов'язана поважати та заохочувати право дитини на всебічну участь у культурному і творчому житті, забезпечувати їй повноцінне дозвілля й відпочинок та сприяти наданню для цього відповідних можливостей.
Проте сьогодні перед Україною постають нові виклики у сфері захисту прав дітей у зв'язку з ескалацією насильства, бойових дій на території областей нашої держави.
Кожна дитина має повне право бути захищеною, розвиватися й навчатися для кращого майбутнього. І сьогодні – це не лише веселе свято для самих дітей, а й нагадування суспільству про необхідність захищати права малечі, прагнути, щоб усі діти росли щасливими і в майбутньому стали хорошими батьками і громадянами своєї країни.

 

Заходи до Дня захисту дітей в Кожанській територіальній громаді

1) Онлайн челенж дитячої творчості "Мої таланти" з розміщенням на сторінках Фейсбуку о 10.00

2) Онланй майстер-клас з паперопластики: "Голуб миру" на базі Пилипівського ЗЗСО І-ІІІ ст. о 10.00
до заходу доєдналося 86 учасників                       
фотозвіт майстер класу 

3) Малюнок на асфальті: "Діти України за мир!" з 13.00 до 16.00 год.

посилання на заходи:
https://www.facebook.com/100816885099975/posts/pfbid0ydZQ6cQ6J927ChKGpMGSPUZ3vpXoAqUi1FX8a6JhaS2v7ttuRjKFeyRyZHRRkcmul/

https://fb.watch/do6SBGkJNf/

https://www.facebook.com/groups/696016947615467

https://www.facebook.com/102345038249972/posts/554673539683784/

https://www.facebook.com/102345038249972/posts/554555399695598/

https://www.viber.com/invite/e71436f996d3d95125b3de7e8c1630f5e67741db3a5086247c448a58e97eccc5 

 

Методичні рекомендації до Міжнародного дня захисту дітей для педагогічних працівників

Комп'ютерна освіта для школярів та студентів від IT Step
IT Step, в умовах воєнного стану, запустив серію онлайн майстер-класів і тематичних зустрічей для дітей 7-14 років

Зберігайте, щоб не загубити:

  1. Фішки сучасних логотипів: https://youtu.be/UT4O8g83Qm4
  2. 3D моделювання героя в Tinkercad: https://youtu.be/mGKNlrpWqKc
  3. Створення власного блогу: https://youtu.be/RAjFMN_cGIc
  4. Створення піксель-арту: https://youtu.be/lymfwcQQ7WQ
  5. Безпека в інтернеті: https://youtu.be/ik3Wqqx4rwM
  6. Створення та перші кроки для заробітку на NFT: https://youtu.be/Y9JBJvUIypI
  7. Розробка ігор за допомогою Construct: https://youtu.be/Rng4bDeOOPw

«Дитячий садок онлайн» від НУМО, за підтримки ЮНІСЕФ, МОН та MEGOGO

ЮНІСЕФ разом із Міністерством освіти й науки України запрошують дошкільнят до Дитячого онлайн-садочка НУМО з розвивальними відеозаняттями для дітей 3–6 років.

Програму онлайн-садочка розробляла команда вихователів дитячого простору "Пташеня"  на чолі з Соломією Бойкович, експерткою з дошкільної освіти. Також до команди розробників долучали психологів, щоб контент був безпечним для дітей, які зараз перебувають у стресі через війну. Онлайн-садочок допоможе зберегти зв’язок малюків з освітнім і розвивальним процесом.

Щоденні випуски доступні до перегляду на платформі  MEGOGO, та YouTube каналах Міністерства освіти і науки та ЮНІСЕФ. 

Чим зайняти дитину в надзвичайній ситуації

У надзвичайній ситуації діти переживають стрес, страх і невизначеність. Дорослому потрібно продовжувати оточувати їх турботою та спробувати переключити їхню увагу.

У цьому буклеті зібрані ігри та заняття для дітей, які опинилися у незвичних для себе обставинах.
 

КНИЖКИ ТА АУДІОКАЗКИ, ЩОБ ВІДВОЛІКТИ ДІТОК

  • Видавництво книг Ранок дало безкоштовний доступ до дитячих книг в електронному форматі. Список книг сформовано з урахуванням віку дітей. Для того. щоб скачати матеріал, який сподобався, перейдіть за посиланням.
  • Казки, пісні, вірші та колискові українською мовою доступні у безкоштовному форматі у двох telegram-каналах: Павлуша і Ява, де відомі українці записують казки та колискові своїм голосом, та Actors for you, створений студентами Київського національного університету культури та мистецтв.
  • Подивитися мультики, фільми та аудіоказки можна на платформі MEGOGO, яка відкрила безкоштовний доступ для українських дітей.
  • Нова Українська Школа разом із українськими вчителями проводить пізнавальні онлайн-зустрічі для дітей та підлітків, де щодня публікує оновлений розклад. Для підключення перейдіть за посиланням.
  • Веселі навчальні ігри, барвисті робочі листи, інтерактивні мультфільми та інші важливі заняття для малюків від Keiki тепер доступні в безкоштовному режимі.
  • Книжковий ресурс Yakaboo зробив все аудіо та е-книги безкоштовними в мобільному додатку, також безкоштовні дитячі книги можна знайти у Видавництві Старого Лева, аудіокниги доступні в Абук.
  • Онлайн-лекції з мистецтва для дітей проводить art4kidskyiv, прямі ефіри з уроками малювання можна знайти в Студії малювання для дітей Територія ілюстрації.
  • Щоденні мистецько-театральні zoom-зустрічі для дітей організовує Художньо-театральна студія DETIBEZSETI.
  • Безкоштовні уроки, зустрічі з психологом та арт-терапію проводить Дистанційна школа jamm school; прямі ефіри для дітей у різних напрямках представляє K ukushka | kids center.

Навчання

Казки, колискові та мультики

  • Telegram-канал «Павлуша і Ява» створений для сімей з дітьми, які знаходяться у бомбосховищах. На ньому зібрана велика колекція казок, оповідань та колискових пісень, які здатні відвернути увагу дітей від гучних вибухів. Канал зручний тим, що контент можна завантажити на телефон і слухати з вимкненим екраном. Так ви економитимете заряд батареї та не шукатимете інтернет-з’єднання.
  • Казки на Суспільному. Відомі українські співачки та співаки спеціально для маленьких українців озвучили найкращі казки народів світу. Дітки дізнаються, чому кенгуру стрибає, а кіт вмивається по обіді, коли з’явилось могутнє дерево баобаб, як лис вовку масло показав, навіщо миші збираються на раду, а бджола рятує гусці життя та багато іншого.
  • «365 казок на ніч» від державної установи «Український інститут книги» та медіасервісу MEGOGO — це цікаві, пізнавальні, корисні історії для дітей.
  • Казки для діточок — ще один Telegram-канал, на якому можна попередньо завантажити аудіодоріжки та слухати їх в укриттях і бомбосховищах навіть без інтернету. Тут ви знайдете такі потрібні зараз терапевтичні казки, зокрема про страх.
  • Казки від Сашка Лірника. Щодня о 12:00 на своїй сторінці у фейсбуці відомий казкар розповідає захопливі історії та українські народні казки. Кожен ефір зберігається, його можна подивитися у записі.
  • Дитячий канал «Бробакс» — канал веселих історій. На ньому постійно з’являється оригінальний український контент. Веселі анімаційні серіали для дітей різного віку. У кожній серії — запальні пісні і яскраві пригоди українською мовою.

Книжки

Творчість

  • Прямі ефіри з малювання від illustration.studio.dnepr. Юлія Литвиненко допомагає дітям відволіктися від поганих думок та емоцій, намалювати мрію, перенести фантазію на папір. Ефіри відбуваються щодня о 15:00, але є і записи.
  • Школа мистецтв вільних та небайдужих проводить безкоштовні онлайн-заняття з дизайну та музики. Вони допоможуть діткам позбавитися тривоги й побути у колі друзів.
  • Передати вітання українським військовим, віртуально обійняти, сказати якісь важливі слова, надіслати малюнок або фотографію, щоб підтримати їхній бойовий настрій та нагадати, що ми знаємо, вони — наші надійні захисники, які створюють для країни нове майбутнє, можна на сайті «Привіт, воїне!».

Ігри

Дитячий проект "Дерево казок" також запустив 2 ініціативи в Телеграм:
1. Канал з аудіоказками - https://t.me/derevokazok
2. Канал з казковими вікторинами - https://t.me/veselun_quiz


« повернутися

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень