A A A K K K
людям з порушенням зору
Відділ освіти, культури, молоді і спорту
Кожанської селищної ради

Новини

Андріївські вечорниці у Скригалівському Будинку культури

За часів наших дідусів та бабусь вечорниці були одним із найпопулярніших заходом серед молоді. Адже не було інтернету, соціальних мереж і вигідним місцем, де можна було знайти собі пару чи позалицятись – це були вечорниці. У ніч на Андрія молодь збиралась у велику гурму, дівчата ворожили, співали, а хлопці бешкетували та придивлялись до красунь. У слов’янському народі існує багато збережених традицій, як правильно зустрічати Андріївські вечорниці і не зважаючи на те, що з кожним роком старадовні традиції наших предків забуваються і не продовжуються молодим поколінням, все таки залишається маленький відсоток тих, кому цікаво вивчати та успадковувати традиції святкувань Андріївських вечорниць, адже це веселе та магічно -заворожуюче свято.

13:17 13.12.2021

День української хустки у Яхнівському закладі культури

Здавна зберігає наш народ пам'ять про хустину як про давній символ. Хустина- перша ознака одягу жінки-була широко розповсюджена по всій Україні. На ній і гроно,і пелюстка, І небо райдуги на ній... Мов берегиня вроди,хустка Здавен у нашій стороні.

10:10 07.12.2021

День української хустки у Скригалівському закладі культури

Нещодавно в Україні з’явилося ще одне свято — День української хустки, яке відзначають 7 грудня. Хустка є символом прихильності, любові, вірності, прощання, скорботи, оберегом і важливим ритуальним предметом. Це невід'ємна частина української культурної спадщини. Споконвіку на українських землях хустка була не просто обов'язковим головним убором для заміжніх жінок, а й особливим сакральним предметом, реліквією, що передавалась із покоління в покоління. Хустки супроводжували людину впродовж усього життя. Ix традиційно використовували, коли народжувалася дитина, а потім на хрестинах. Юнаків на проводах в армію матері обов'язково перев'язували хустками. Вважалося, що ця хустка збереже від усіх негараздів. Коли до дівчини приходили свататися, то вона мала винести судженому хустку на знак згоди, що виходить заміж по любові. На весіллі і донині збереглася традиція три рази покривати цим головним убором наречену, що означає Її перехід у статус заміжньої жінки. Українська хустка приваблює жіноцтво усього світу. Візерунків, кольорів та способів в’язання національного головного убору є безліч, у кожного регіону свої традиції. У скрині кожної ґаздині здавна були хустки на всяку потребу. Досліджуючи національну хустку, можна дослідити українську історію. Українські традиції, свята, обряди, фольклор — це те, по чому розпізнається народ. Отож не забудьмо свого прямого обов’язку й збережемо багату та оригінальну культуру, надбану численними поколіннями.

10:04 07.12.2021

6 грудня - День Збройних Сил України

Привітання від Скригалівського закладу культури! Вітаємо сьогодні із 6 грудня - Днем Збройних Сил України всіх молодих захисників та захисниць батьківщини, які опановують нелегку майстерність військової справи! Від Вас залежить суверенність нашої держави, мир і спокій українського народу. Беріть же приклад зі своїх славетних попередників, які зуміли зберегти Україну для нас і доручили Вам продовжувати цю відповідальну справу. Бажаємо всім незламної волі в подоланні труднощів військового буття, здоров'я, успіхів і добробуту!

10:01 06.12.2021

Ми пам'ятаємо, ми сильні!

Ми пам'ятаємо, ми сильні!Ця пам’ять – наш реванш за мільйони вбитих. Вона робить нас сильнішими, бо в пам’яті вони оживають і стають поруч з нами у нинішній боротьбі. У с. Скригалівка відбулися заходи щодо вшанування жертв голодомору.     

11:43 29.11.2021

У Дмитрівці та Півнях напередодні 88-х роковин Голодомору-геноциду та до Дня пам’яті жертв голодоморів в Україні пройшов мітинг-пам'яті

У Дмитрівці та Півнях напередодні 88-х роковин Голодомору-геноциду та до Дня пам’яті жертв голодоморів в Україні пройшов мітинг-пам'яті біля пам'ятного знаку жертвам голодомору 1932-33 років за участі жителів сіл, учнів та вчителів Півнянського закладу освіти, парафіян місцевої церкви Іоанна Златоустого, представників органів місцевого самоврядування.

11:42 29.11.2021

До дня пам'яті Голодомору 1932 - 1933 р.

Пам'яті мільйонів українських селян,які загинули мученицькою смертю від голоду 1932-1933 роках.    Сьогодні і ми вшановуємо пам'ять наших земляків. Так страшно усвідомлювати цю подію, неможливо уявити наскільки жахливими були страждання діток і дорослих. Також останньої суботи листопада(тобто завтра) о 16:00 встановлюють запалену свічку на підвіконня та вшановують хвилиною мовчання пам'ять жертв Голодомору, це є нагадування всім українцям як важко було переживати голодні  ночі.       Також була організована виставка книжок у бібліотеці с. Волиця, до дня пам'яті Голодомору 1932 - 1933р.

11:47 26.11.2021

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень