A A A K K K
людям з порушенням зору
Відділ освіти, культури, молоді і спорту
Кожанської селищної ради

День Вишиванки

Дата: 18.05.2023 11:35
Кількість переглядів: 18

ДЕНЬ ВИШИВАНКИ

     Мільйони українців по всьому світу сьогодні об'єднуються в одній ідеї і показують, що мають власну самоідентифікацію та національний код. У наш час як ніколи необхідно пам'ятати свою національну та громадянську позиції, культурну освіченість та духовну свідомість.

     Дякуємо захисникам та захисницям за можливість відзначити у 2023 році День вишиванки!

 

Цікаві факти про українську вишиванку


1. Вишиванка є набагато старшою, аніж може здатися. Найдавніші знайдені сорочки з вишивкою було датовано 6 століттям нашої ери.

2. Раніше чорні сорочки могли носити лише чоловіки. Сьогодні ж найпопулярнішими є білі варіанти, проте кольорові вишиванки полюбилися багатьом модникам країни.


3. Вишиванка спочатку не була повсякденним одягом. У давні часи вишитий орнамент захищав від злих духів та мав символічне значення. Першим, хто зробив носіння такої сорочки звичайним, був Іван Франко.

4. У більшості випадків вишивання сорочки займає декілька тижнів чи місяців. Проте деякі вишиванки можуть виготовлятися протягом трьох чи більше років!

5. Про те, що по всій країні візерунки відрізняються, відомо багатьом. Та чи знали ви, що їх видів насправді більше сотні!


« повернутися

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень